Jeg blir dårlig av instagramPexels

#Serr..HvaSkjerMedSosialeMedier?

..når du er på Instagram, Twitter eller i andre kanaler, følger med på både venner og kule «ting» som har tatt verden med storm, så dukker det opp vold og enda mer vold i din Instafeed – eller på Twitter ..og ikke bare det, sex er heller ikke et unntak.

Twitter har blitt den nye kanalen for porno, og med åpne kontoer hvor det meste deles, så har alle uansett alder tilgang. Channel 4 hadde en dokumenter om dette, som også ble omtalt i TheSun. Ja, disse artiklene er noen år gamle, men flere organisasjoner jobber fortsatt med å få disse plattformene til å ta et ansvar – da lite har skjedd, og flere medienettsteder verden over fortsetter å belyse disse utfordringene.

Når du ser hvor tilgjengelig innhold med både vold og sex er, så kan derfor være lurt å ta en prat med egne barn om hvordan de opplever sosiale medier og nettet generelt, om de har sett noe de ikke synes noe om – og kanskje hva som er greit og ikke greit å gjøre og dele på nettet. Nettvettreglene er der for en grunn, og følger man f.eks. feil hashtags og går inn på kontoer man ikke burde, så kan innholdet som kommer opp seinere, vise seg å være noe man egentlig ikke er interessert i å se (innhold basert på tidligere søketrender og besøk).

Instagram og andre lignende digitale plattformer har blitt populære kanaler for å dele slåsskamper, og det arrangeres også kamper kun for at en konto/en bruker skal få flere likes og følgere. Et hav av filmer ligger der ute – hvor uskyldige skoleelever og andre mobbeofre blir banket opp, dratt i håret – og slått i senk til de svimer av. Stadig flere ungdom deler disse filmene og det trigger også mange til å hoppe på den samme trenden.

Det gjør vondt å se uskyldige mennesker bli utsatt for dette, med den mest groteske volden som finnes; spark i ansiktet, spark i magen, ett og to..og enda flere tråkk på hodet når offeret er nærmest bevisstløst, trakassering, mange mot én – og noe kanskje enda værre; det jubles i ringen rundt..og «publikum» (barn og unge) roper for å se mer, for å se at taperen blir slått helt ut.

Det fleste blir dårlige av å se dette, noe du sikkert også blir – og hva skal vi med slike voldsvideoer på nett?

Vi blir triste og lei, og hvorfor sensurerer ikke disse plattformene slikt innhold? Denne type plattformer er med på å skape en usunn og svært negativ trend for verdenssamfunnet, og dette har for lengst spredd seg til Norge, noe vi har sett i norsk media. Instagram har uttalt at de jobber med å bekjempe dette, men at teknologien ikke fanger opp alt. Da er det kanskje på tide å begrense mengden av innhold, slik at man har kontroll på hva som blir servert folket der ute?

Bruker man de «riktige» hashtaggene ved søk på Insta, f.eks. schoolfights, så ser man volden med egne øyne. Det advares mot sterke scener.

Instagram og Twitter er blant andre de «stedene» hvor millioner av barn og unge lever sitt digitale liv – timesvis hver eneste dag. Ja, voksne er såklart også på Insta og Twitter, men mange vet via livserfaring hva som er lurt/ikke lurt, rett og galt – og at mange av disse filmene som blind vold, slosskamper, tvang, utpressing etc. ikke er underholdning i det hele tatt. Barn og ungdom blir lett påvirket av dette – så foreldre: «Ta en prat med barna deres om dette, i dag!»

De har garantert fått med seg mye negativt fra Instagram og Twitter – og kanskje trenger de å bli forklart hva som er «greit» og «ikke greit»?

Facebook har også vært kritisert for å ikke fjerne videoer som inneholder vold og sex, og du var kanskje en av de som uheldigvis så videoen på Facebook som ble spredd over hele verden, hvor en familie fra et fattig land ble satt fyr på i levende live og kastet ned i ei grøft. De prøvde å komme seg opp, og de skreik, men de ble sparket ned igjen.

Mange i Norge har også sett denne videoen, og de forferdelige bildene er vanskelig å få ut av hodet.

SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook