Ta vare på deg selv og lag Din Bucket List

Situasjonen med korona har gitt oss noen ekstra utfordringer. Enten det er å sitte alene forholdsvis «isolert» på hjemmekontor, ekstra arbeidspress og arbeidsstress i hverdagen eller utfordringer på andre områder.

De siste årene har preget mange av oss på det personlige plan, og hva nå? Det er på tide å lande! Det er på tide å se seg selv, ta vare på seg selv – og huske på at livet er verdifullt her og nå!

Hvordan er din hverdag?

Er du anspent, føler at hverdagen gir deg lite rom for å puste rolig ut og gi deg ny energi? Tenk over hvordan hverdagen din er. Bruker du for mye tid på jobb, for liten tid sammen med familie og venner, og tar du hensyn til deg selv og dine drømmer?

Livet er kort, og akkurat derfor må vi ha det godt her vi er nå. Vi må av og til stoppe opp og tenke over livet. Som mye annet i livet, så bør vi også vurdere oss selv. Er det områder vi kan endre på som vil gi oss mer glede, energi og tid til å prioritere det viktigste for oss og våre nære?

Hva gjør at du slapper av? Hva gir deg en ekstra livsgnist i hverdagen?

I hvilke situasjoner blir du stresset, og hva kan du selv gjøre?

Stress på jobb kan gi flere negative konsekvenser. Det vil ikke kun påvirke deg som person, men også de rundt deg. I hvilke situasjoner blir du stresset og hva kan du gjøre annerledes? Hva er det som trigger stresset i de mest hektiske periodene – og når du tenker etter; hva kan du gjøre for å endre jobbsituasjonen, og ev. en hektisk hverdag privat?

Det er mye vi kan gjøre selv. Ofte vet vi hva som skal til, men det blir bare med tanker og lite handling.

Disse punktene kan gi deg en tankevekker

Målet med denne artikkelen er å gi noen tips på veien, slik at du skal klare å senke skuldrene og nyte det livet som er. Både på jobb og privat. NB! Når du lever det livet du ønsker, samt prioriterer livet ditt med den fritiden du har – da vil også din jobbhverdag kunne oppleves bedre. Samtidig vil kanskje fokuset flyttes fra det å jobbe for mye (uten at man alltid får en takk for den ekstra innsatsen man gjør), hvor man isteden ser at livet handler om mer enn kun jobb.

Vi anbefaler derfor at du en kveld finner litt ro for deg selv, og at du følger disse punktene:

  • Finn fram to ark og noe å skrive med.
  • Er du mann: På det første arket, så tegner du inn 82 ruter (hvor hvert tall indikerer antall år). 82 er forventet gjennomsnittlig levealder for menn i Norge. Du krysser ut antall år du har levd av livet ditt (er du 45 år, så stryker du ut tallene fra 1-45). Disse årene har du lagt bak deg. Sett også en sirkel rundt de tallene som viser hvor «gamle» dine nærmeste som har gått bort, ble – slik at du har en formening om ca. levealder i din familie. Er du f.eks. 45 år og din far, mor og farfar etc. levde til de ca. var rundt 60, så kan vi veldig forenklet anta at du vil ha 15 sikre år igjen som frisk og tilstede i denne verden (det er nå du lever, fra 45 – 60 år). Dette er selvsagt helt individuelt og tar du var på egen helse, så vil du forhåpentligvis leve helt opp til gjennomsnittlig levealder for menn på 82 år og kanskje enda lenger.
  • Er du kvinne: På det første arket, så tegner du inn 85 ruter (hvor hvert tall indikerer antall år). 85 er forventet gjennomsnittlig levealder for kvinner i Norge. Du krysser ut antall år du har levd av livet ditt (er du 45 år, så stryker du ut tallene fra 1-45). Disse årene har du lagt bak deg. Sett også en sirkel rundt de tallene som viser hvor «gamle» dine nærmeste som har gått bort, ble – slik at du har en formening om ca. levealder i din familie. Er du f.eks. 45 år og din mor, far og mormor etc. levde til de ca. var rundt 60, så kan vi veldig forenklet anta at du vil ha 15 sikre år igjen som frisk og tilstede i denne verden (det er nå du lever, fra 45 – 60 år). Dette er selvsagt helt individuelt og tar du var på egen helse, så vil du forhåpentligvis leve helt opp til gjennomsnittlig levealder for kvinner på 85 år og kanskje enda lenger.
  • Slike utregninger kan gi mange en tankevekker om at livet må leves her og nå, og at man derfor bør planlegge noe mer enn man gjør i dag. Akkurat derfor et neste punkt viktig.
  • På det andre arket, så skriver du overskriften «Min Bucket list», ev. «Det jeg skal gjøre før jeg går bort». En Bucket list er en liste over «ting» du ikke har gjort, men som du ønsker å gjøre før du dør. En slik liste gir oss noe å reflektere over på det personlige plan og en oversikt over hva vi ønsker å oppnå/få gjort, mens vi lever.
  • Senk skuldrene og la oss sett i gang. Hva er det du absolutt må få gjort? Er det noen du har noe uoppgjort med og «noe» du ønsker å få sagt (for å lette både deg selv og andre? Ev. å tilgi?) Har du drømmer om å besøke steder i verden eller å utfordre deg selv på det psykiske? Kanskje det er å hoppe i fallskjerm eller holde et foredrag om et tema som du gjerne vil dele med andre? Noen har et hav av livserfaring og har lenge hatt et mål om å skrive og gi ut en bok eller spille inn en låt. En drøm kan også være å starte et eget firma – men du har rett og slett ikke turt å satse. Det kan være at du lenge har ønsket å gjøre noe spesielt og fint for dine nærmeste, bidra med frivillig arbeid for et område du virkelig brenner for eller noen du vet kunne trenge din hjelp og dine ressurser..

En Bucket list kan være så mangt, og det er kun du som kjenner dine egne tanker, drømmer og mål! Enten det å gjøre noe godt for andre eller deg selv står på din Bucket list, så er det NÅ du må sette igang! Kom igjen! Ikke vent for lenge, men følg punktene over til punkt og prikke, så skal du se at livet du nå lever, virkelig blir det livet du ønsker å leve. Et liv hvor Du er sjef over ditt eget liv, hvor Du gjør livet til noe fint og godt for deg selv og andre!

Masse Lykke til på veien videre – og del gjerne denne artikkelen med andre 🙂

Hilsen
Ansattnett.no / SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook