Verdens rikeste land - og folket er gjeldsslaver

Norge er et av de landene i verden som har mest gjeld når det gjelder private låneopptak. Den største andelen av gjelden ligger hos folket (ikke statlig). De rekordlave rentene, svært gode muligheter for lån og stigende boligpriser gjør det fristende å leve et liv i «sus og dus». Ja, det er dessverre mange som faller utenom, og flere vil nok gjøre det i tiden fremover. Dessverre, så ser vi at skillet mellom de som tjener mye og de som tjener lite, stadig blir større. Er det slik det skal være i ett av verdens rikeste land?

Hvorfor klarer ikke politikerne å sikre at fattigdom ikke er et tema for befolkningen i Norge? Hvorfor vokser barn opp i Norge i dag uten de samme mulighetene sine venner?  

Det blir ingen «Dommedag», men det kommer dårligere tider – og da kan det være smart å ha kontroll på økonomien. Hva politikerne velger å gjøre fremover for de som er dårligst stilt i Norge, det gjenstår å se. Dessverre er det slik at de som har lite fra før, er de som også har stor sannsynlighet for å ty til dyre lån i tøffe tider – noe som gjør det hele enda værre. Når skal den onde sirkelen stoppes?

Husholdningenes gjeld i Norge er på over 220 prosent av inntekten, og ser man på tall fra 2015 i inntekts- og formuesstatistikken, så hadde 670.000 husholdninger en gjeld som utgjør mer enn tre ganger inntekten, og hele 225.000 husholdninger hadde en gjeld som oversteg fem ganger inntekten.

Kombinasjonen av flytende lånerenterente, høy belåning i forhold til boligens verdi og lave likvide buffere bidrar til at norske husholdninger generelt er utsatte for renteøkninger og inntektsbortfall.

Nye tall (2019) viser oss også at 567.000 nordmenn lar kredittkortgjelda løpe.

  • 175.000 nordmenn har forbrukslån, og nokre få har fleire millionar i slike lån som i gjennomsnitt har ei rente på rundt 12 prosent.
  • 567.000 nordmenn har gjeld på kredittkort som det løper rente på, ofte med renter på opptil 20 prosent.
  • Det er flest menn som har gjeld, og dei mellom 40 og 60 år har mest.
    Kilde: NRK.no

Så, hva kan du gjøre for å bedre økonomien eller å sikre deg at du ikke går på en smell – hvis verdensøkonomien skulle oppleve en lengre nedgangsperiode? Du vil her få noen nyttige tips, som forhåpentligvis vil hjelpe.

Nyttige tips om privatøkonomi

Når rentene er lave, så bør du betale ned mest mulig på boliglånet, men en oppspart buffer er også viktig å ha dersom uforutsette «ting» skulle dukke opp (noe det garantert vil gjøre).

Det å lage et budsjett i familien vil gjøre alle bevisste på «hva ting koster» – og det anbefales å inkludere barna i dette, slik at de får et godt grunnlag for en egen sunn økonomi når de flytter ut. Økonomi trenger ikke å være kjedelig  Her er det kreativiteten som setter grenser. Gjør økonomi til noe morsomt, og se muligheter ved det å også kjøpe brukt (på Finn.no og kjøp-salg sider på Facebook, der finner du også helt nye ting til salgs).

Alle ønsker seg en trygg økonomi, og her er en oversikt som vil hjelpe deg på vei:

  • ikke la deg styre av følelser om «hva andre har» – og unngå impulskjøp
  • sett deg sparemål, slik at du kan oppfylle drømmer som reiser og opplevelser, det å kunne bidra og gi til noen som trenger det etc.
  • alle små beløp (småkjøp) blir store beløp på sikt
  • alt blir rimeligere hvis du har muligheten til å dele utgifter med en ev. partner, og her må man også fordele rettferdig
  • vurdér leve- og bokostnader (hvis du leier, så er det kanskje mulig å finne en rimeligere leilighet, kanskje også nærmere jobben for å unngå transportkostnader?)
  • tid er penger (og fornuftig bruk av tid kan også gi deg en ekstra inntekt)
  • unngå bruk av kredittkort i den grad det er mulig (du kan ende opp med å betale det dobbelte av hva varen opprinnelig kostet)

Ta nettkurset «Det du ikke lærer på skolen» – en perfekt guide i livet, for unge!

«Det du ikke lærer på skolen» er en e-bok og et nettkurs som skal hjelpe unge i det daglige – det ofte utfordrende livet med mange vanskelige valg som de fleste av oss har opplevd med årene. Som forelder, så opplever noen at det kanskje ikke alltid er like enkelt å prate med sine barn om ulike tema, og akkurat derfor kan denne e-boka / nettkurset være med på å hjelpe.
Her finner du boka og nettkurset Det du ikke lærer på skolen.

SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook