Hvorfor ser biler bedre enn mennesker

Ja, du leste riktig. Hvorfor «ser» biler bedre enn mennesker?

Tittelen i denne artikkelen representerer virkeligheten i dagens samfunn. Dagens selvkjørende biler kan fint overleve i trafikken på egenhånd uten store utfordringer, mens noen mennesker fortsatt går med sin kjente hvite stokk, førerhund eller et menneskelig følge (en assistent, en venn eller en i nær familie). De fleste klarer seg for øvrig helt fint i trafikken, og det står virkelig stor respekt av de utfordringene de ofte kjemper seg igjennom.

Teknologien kunne for øvrig ha vært mer tilgjengelig for de som ønsker det. Hvorfor er den ikke det? Hvorfor er det få innovative produkter for blinde og svaksynte tilgjengelig i dagens marked, spesielt i Skandinavia – når den teknologiske utviklingen «har tatt helt av innen andre bransjer»? Noen produkter finnes for blinde, svaksynte og mennesker med andre fysiske utfordringer, men prisen er fortsatt veldig høy på mange av disse produktene. Det er heller ikke alt man får støtte til som hjelpemiddel fra det offentlige, og da blir det ofte ikke aktuelt å anskaffe.

Så, hvorfor er det fortsatt ingen knallgode produkter til en akseptabel pris – som gir blinde og svaksynte friheten til å bevege seg uten hjelp, når vi har selvkjørende biler som overlever i et komplekst trafikkbilde, uten menneskelig innblanding? Teknologien finnes, og kunstig intelligens integrert i dagens smarte løsninger vil kunne ha gitt blinde og svaksynte en helt ny hverdag – men noen må prioritere å utvikle dette.

Det finnes en rekke artikler på nett som forklarer hvor bra det vil bli med selvkjørende biler for blinde og svaksynte. De vil da kunne kjøre hvor de vil ved hjelp av bilens teknologi, uten selv å gjøre mer enn å taste eller å lese inn målet. Selvsagt er dette positivt. De vil også kunne få en bedre hverdag ved å kunne komme seg fra A-B enklere enn tidligere, men hvorfor er det ikke et større fokus på å utvikle produkter som blinde og svaksynte vil ha enda mer nytte av i hverdagen?

SjekkPulsen.no

Trykk på Facebook-ikonet for å dele på Facebook
Share on facebook
Facebook